Kako pregovarati o svojoj plati tokom intervjua za posao?

Da li je vreme za veću platu na trenutnom radnom mestu ili se prijavljujete za novi posao? Ako je odgovor da, onda je konkurentna plata nešto što treba da razmotrite pre nego što pregovarate o sledećoj plati. Kako ćete sebi osigurati platu koju zaslužujete? Možete li uticati na povećanje plate ili je to nešto što bi trebalo da izbegavate? Ova i druga pitanja su pokrivena u ovom članku kako bismo Vam pomogli da vidite šta možete, a šta ne možete da uradite povodom toga. Čitajte dalje da biste saznali više o tome.

Imajte apsolutnu kontrolu nad svojim budućim platnim listama! Uz dobro pripremljen pregovor  o visini primanja, ovo je lakše nego što mislite. Da li Vam je razgovor o visini plate kamen spoticanja? Niste sami! Priprema za pregovor o plati i benefitima pomaže Vam da se osećate sigurnije i da dođete do iznosa kojim su obe strane zadovoljne. Evo naših devet dragocenih saveta koji će Vam pomoći da uspešno pregovarate o svojoj budućoj plati.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Znajte svoju vrednost!

Ako imate dobar CV i odgovarajuće veštine za poziciju, shvatite da imate dovoljno da ponudite i da to uključuje odgovarajuću platu. Vaše radno iskustvo takođe igra bitnu ulogu. Ako ste već stekli neophodno iskustvo, veća je verovatnoća da ćete se lako prilagoditi novom poslu nego neko ko je tek završio školu.

Unapred razmislite koji su Vaši kvaliteti i slobodno odgovorite na ovo kada sednete za pregovarački sto. Svakako Vam ide u prilog ako se unapred informišete i saznate kolika je prosečna plata u delatnosti u kojoj ste aktivni. Ovaj podatak možete vrlo lako pronaći na internetu. Imajući u vidu koji je prosek primanja za poziciju, možete lako napraviti plan i pravac u kome će se pregovori kretati.

Ne spuštajte sebi cenu!

Uvek tražite više od prvobitnog iznosa koji imate na umu. Zašto?

Vaš poslodavac će uvek odgovoriti kontraponudom, zato se ne plašite da tražite previše. Na taj način, u isto vreme, Vi ćete dobiti platu kojom ste zadovoljni. Dakle, to je situacija koja odgovara obema stranama. Zato se ne plašite da tražite previše. Propuštate sjajnu priliku da ostvarite veći mesečni prihod ako ne pregovarate.

money_counting

Razmislite dobro o iznosu plate i budite spremni da prvi date svoj predlog

Prvi iznos na stolu je ključan. Ovde počinje pregovaranje o platama. Ako dozvolite svom poslodavcu da da prvu ponudu, za koju se ispostavi da je mnogo niža od onoga što imate na umu, Vaša konačna plata će takođe biti niža od planirane. Zato preuzmite inicijativu i budite prvi koji će staviti iznos na sto. Imate mnogo više kontrole nad daljim tokom razgovora i povećavate svoje šanse za uspešno povećanje plate.

Imajte dobre argumente

Da li Vi ili sagovornik dajete predlog? Uvek je dobra ideja imati jake razloge da opravdate svoju vrednost.

Možete da navedete veštine kojima demonstrirate svoju dodatnu vrednost za kompaniju. Navedite konkretne primere i pokažite kako iskustvo koje donosite koristi kompaniji. Na ovaj način pokazujete zašto bi Vaš poslodavac trebalo da Vam plati više od plate koju je možda prvobitno imao na umu.

Postavljajte pitanja

Ako ne dobijete odgovor koji želite na svoju ponudu, postavljanje otvorenih pitanja je odličan način da nastavite razgovor i postignete više. Možete da smislite pitanja poput „šta mogu da uradim da postignemo bolji dogovor?” ili „kako ste došli do ove ponude?“. Pokažite da ste voljni da to zajedno rešite.

Slušajte pažljivo svog sagovornika

Ono što kažete i pitanja koja postavljate su važni, ali Vaše veštine slušanja su takođe korisne tokom pregovora o plati. Slušajte šta Vaš sagovornik kaže. Na taj način dobijate vredne informacije o potrebama kompanije. Možda neke informacije možete okrenuti u svoju korist!

salary

Ne fokusirajte se samo na platu

Ako preduzeće nema sredstva za veću platu, možete razmisliti i o tome koje vrste naknade su Vam interesantne. Razmislite, na primer, o mogućnosti praćenja kursa, više dana godišnjeg odmora, mogućnosti da radite od kuće ili fleksibilnog radnog vremena. Pogledajte sami šta Vas najviše privlači. Veća plata možda trenutno nije nadohvat ruke, ali na ovaj način stvarate sebi bolje uslove za rad.

Vežbajte, vežbajte i vežbajte

Pripremite se temeljno za pregovore o plati. Kako da to uradite? Možete zapisati šta želite da kažete i vežbajte razgovor ispred ogledala ili sa prijateljem ili članom porodice. Praćenje ovih koraka učiniće da se osećate opuštenije tokom pravih pregovora i započećete razgovor sa više samopouzdanja. Izgledaćete jači i postići ćete bolje rezultate.

Neka sve bude zabeleženo pismenim putem

Da li ste došli do tačke kada ste se dogovorili oko buduće plate i da li ste zadovoljni?

Bravo! Sada se pobrinite da se dogovor prenese na papir. Možete uključiti i druga pitanja o kojima ste razgovarali, kao što su opis posla ili mogući bonus. Takođe, ne zaboravite da i Vi i poslodavac potpisuete dokument. Ovo sprečava nesporazume i jasno stavlja do znanja svim stranama šta ste se tačno dogovorili.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća