Kako napisati CV na nemačkom jeziku (Lebenslauf): Primeri i saveti

Nemačka, poznata po inovacijama i prilikama, dosledno privlači globalne talente. Bilo da razmišljate o preseljenju u ovu dinamičnu zemlju ili već istražujete njeno tržište rada, ključ uspeha leži u izradi ubedljivog i modernog CV-a na nemačkom jeziku.

Sa svojom snažnom ekonomijom i raznovrsnim industrijama, Nemačka nudi bogatstvo karijernih mogućnosti. Ipak, u ovom mozaiku međunarodnih profesionalaca, šablon CV-a koji odaberete mora se izdvojiti i biti izvanredan kako biste osigurali željeni intervju.

Bez obzira na Vaš trenutni nivo znanja nemačkog jezika, ovaj vodič pomaže Vam da razumete razlike između CV-a na engleskom i nemačkom jeziku, pokazuje kako da prevedete Vaš dokument i uvodi osnovne termine i fraze koje možete koristiti u potrazi za poslom.

Pisanje dobrog CV-a koji efikasno prikazuje Vaše kvalifikacije i iskustva nije lak zadatak. Ali, naoružani ovim znanjem, možete izraditi Lebenslauf koji ne samo da zadovoljava, već i prevazilazi industrijske standarde, pozicionirajući Vas za uspeh na konkurentnom nemačkom tržištu rada.

Iako se članak fokusira na nemačko tržište rada, ovi saveti se mogu koristiti širom regiona koji obuhvata Nemačku, Austriju i Švajcarsku.

Primer CV-ja na nemačkom jeziku

Preuzmite ovaj primer CV-ja na nemačkom jeziku u PDF-u.

Koristeći Harvard CV šablon, Jonaton jasno i sažeto segmentira svoje lične podatke, ključne veštine i kvalifikacije, dok pruža jasan vremenski okvir svog radnog iskustva. Korišćenjem simbola i odeljaka brzo privlači pažnju menadžera za zapošljavanje na najvažnije detalje.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Važni izrazi za CV na nemačkom jeziku

Da biste osigurali intervju u Nemačkoj, ključno je kreirati dobro strukturiran i CV za konkretan posao. Međutim, znati odakle početi i napraviti prve korake na stranom jeziku može biti frustrirajuće. Proces izrade CV-a za posao u Nemačkoj uključuje dva ključna koraka: kreiranje osnovnog CV-a i prilagođavanje za svaku prijavu za posao.

U nastavku su navedeni neki osnovni izrazi i fraze koje svi tražioci posla u Nemačkoj i regionu koji uključuje još i Autriju i Švajcarsku treba da znaju pre nego što počnu sastavljanje CV-a:

izrazi-CV-nemacki

Šta uključiti u nemački CV?

Iako sadržaj i fokus CV-a mogu varirati u sektorima kao što su kulinarstvo, inženjerstvo ili prosveta, određeni delovi ostaju dosledni prijavama u Srbiji. To uključuje:

  • Kontakt informacije - Kontaktdaten
  • Lični profil - Kurzprofil
  • Profesionalno iskustvo - Berufserfahrung
  • Obrazovanje - Bildungsweg ili Ausbildung
  • Veštine - Fähigkeiten ili Kompetenzen
  • Znanje jezika - Sprachkenntnisse
  • Sertifikati i obuke - Zertifikate und Weiterbildungen
  • Preporuke - Referenzen ili Zeugnisse

Neki delovi specifični za nemačke CV-e uključuju:

  • Hobiji i interesovanja - Hobbys und Interessen
  • Fotografija - Foto
  • Datum i mesto rođenja - Geburtsdatum und Geburtsort
  • Bračno stanje (ponekad uključeno) - Familienstand
  • Nacionalnost - Staatsangehörigkeit
  • Vozačka dozvola (ako je relevantna) - Führerschein

Šta je lični profil (Kurzprofil) u nemačkom CV-u?

Vaš lični profil, ili, na nemačkom, Kurzprofil, jeste kratak deo Vašeg CV-a koji pruža pregled Vaših ključnih kvalifikacija, karijernih ambicija i jedinstvenih osobina. Lični profili su donekle nedovoljno korišćeni u nemačkim CV-ima, što predstavlja priliku za kandidate da se istaknu.


Savet

Držite svoj profil sažetim, obično ograničenim na nekoliko rečenica i naglasite relevantne lične karakteristike i karijerne ciljeve koji Vas razlikuju od drugih kandidata.


Primeri ličnih profila:

Beispiel: Student/in - Kurzprofil (Student)

Engagierter, zielstrebiger Student mit zwei Jahren Erfahrung in herausfordernden akademischen Umgebungen. Geprägt von Leidenschaft für das Lernen und Teamarbeit, zeichnen mich auch ausgezeichnete Kommunikationsfähigkeiten, Kreativität bei der Problemlösung und effektives Arbeiten unter Druck aus. Streben nach Exzellenz und Neugier für neue Herausforderungen sind treibende Kräfte für kontinuierliches Wachstum und Entwicklung.

Primer: Student - Kratak profil (Student)

Angažovan, odlučan student sa dve godine iskustva u izazovnim akademskim okruženjima. Obeležen strašću za učenjem i timskim radom, takođe se izdvaja odličnim komunikacijskim veštinama, kreativnošću u rešavanju problema i efikasnim radom pod pritiskom. Oko za detalje i radoznalost za novim izazovima su pokretačke snage kontinuiranog rasta i razvoja.

Beispiel: Ingenieur - Kurzprofil (Engineer)

Erfahrener Ingenieur mit ausgeprägtem technischen Know-how und bewährter Erfolgsbilanz von fünf Jahren in der Entwicklung innovativer Lösungen. Hohe Problemlösungskompetenz, kritisches Denken und Teamführung zeichnen mich aus. Zudem bin ich bekannt für Innovationsbereitschaft, analytisches Denken und Engagement für Effizienz und Präzision.

Primer: Inženjer - Kratak profil (Inženjer)

Iskusan inženjer sa izraženim tehničkim znanjem i dokazanom uspešnošću od pet godina u razvoju inovativnih rešenja. Visoka sposobnost rešavanja problema, kritičko razmišljanje i vođenje tima su moje prednosti. Takođe, poznat sam po spremnosti za inovacije, analitičkom razmišljanju i posvećenosti efikasnosti i preciznosti.

Beispiel: Bank Mitarbeiter*in - Kurzprofil (Bank worker)

Erfahrener Profi im Bankwesen mit vier Jahren Erfahrung im Finanzmarkt. Kundenzufriedenheit und nachhaltige finanzielle Ergebnisse stehen im Fokus. Hervorragende Kommunikationsfähigkeiten, Verhandlungsgeschick und erfolgreiche Anpassungsfähigkeit in einem dynamischen Umfeld sind meine Stärken. Proaktive Herangehensweise, Belastbarkeit und starke zwischenmenschliche Fähigkeiten sind weitere Pluspunkte.

Primer: Bankar/ka - Kratak profil (Bankar)

Iskusni profesionalac u bankarstvu sa četiri godine iskustva na finansijskom tržištu. Zadovoljstvo klijenata i održivi finansijski rezultati su u fokusu. Odlične komunikacione veštine, veštine pregovaranja i uspešna prilagodljivost u dinamičnom okruženju su moje prednosti. Proaktivan pristup, otpornost i jake međuljudske veštine su dodatne prednosti.

Beispiel: Kundenservice - Kurzprofil (Customer service)

Drei Jahre Erfahrung im Kundenservice mit Leidenschaft für exzellente Kundenbetreuung und Konfliktlösung. Freundliche, empathische Herangehensweise ermöglicht effiziente Bearbeitung von Kundenanliegen und Aufbau langfristiger Beziehungen. Ausgezeichnete Kommunikationsfähigkeiten, Geduld und Stressbewältigungsfähigkeiten sind Stärken. Anpassungsfähigkeit, Lösungsorientierung und Bereitschaft zur erfolgreichen Arbeit in vielfältigen Kundenumfeldern runden mein Profil ab.

Primer: Korisnička podrška - Kratak profil (Korisnička podrška)

Tri godine iskustva u korisničkoj podršci sa strašću za odličnu uslugu i rešavanje konflikata. Prijatan i empatičan pristup omogućava efikasno rešavanje korisničkih zahteva i izgradnju dugoročnih odnosa. Odlične komunikacione veštine, strpljenje i sposobnost upravljanja stresom su moje prednosti. Prilagodljivost, orijentacija ka rešenjima i spremnost za uspešan rad u raznolikim okruženjima korisnika zaokružuju moj profil.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Koje veštine (Kenntnisse) treba da dodam u svoj nemački CV?

Kada pravite CV za poslodavce koji govore nemački ili engleski - bilo u korisničkoj službi, ugostiteljstvu, bankarstvu ili IT-u - važno je efikasno prikazati da imate profesionalne veštine i lične karakteristike relevantne za poziciju na koju se prijavljujete. Evo nekih uobičajenih veština koje nemački menadžeri za zapošljavanje često traže. Za više informacija, pogledajte koje veštine treba da uvrstite u svoj CV.

Kada se prijavljujete za poziciju u inostranstvu, dobro je uključiti znanje stranih jezika gde god je to moguće. Obavezno navedite jezike koje dobro govorite, kao i one koje učite.

Lične karakteristike za CV na nemačkom / Sozialkompetenzen für einen deutschen Lebenslauf:

  • Komunikacija - Kommunikation
  • Timski rad - Teamarbeit
  • Efikasno rešavanje problema - Problemlösung
  • Prilagodljivost - Anpassungsfähigkeit
  • Liderstvo - Führung
  • Pametno upravljanje vremenom - Zeitmanagement
  • Kreativnost - Kreativität
  • Rešavanje konflikata - Konfliktlösung.

Profesionalne veštine za CV na nemačkom / Fachkompetenzen für einen deutschen Lebenslauf:

  • Programiranje - Programmierung
  • Analiza podataka - Datenanalyse
  • Upravljanje projektima - Projektmanagement
  • Finansijska analiza - Finanzanalyse
  • Strani jezici - Fremdsprachen
  • Grafički dizajn - Grafikdesign
  • Mašinsko inženjerstvo - Maschinenbau
  • Prodaja i marketing - Vertrieb und Marketing.

Kako formatirati radno iskustvo (Berufserfahrung) na nemačkom CV-u?

Kada kreirate CV na nemačkom jeziku, sekcija o radnom iskustvu je ključna komponenta koja može značajno uticati na Vaše izglede za posao. Ova sekcija treba da prikaže Vašu profesionalnu putanju u obrnutom hronološkom redosledu i istakne Vašu prikladnost za ulogu. Razumevanje kako efikasno napisati radno iskustvo je od suštinske važnosti, posebno za studente ili diplomce koji možda treba da naglase prenosive veštine zbog malo ili nikakvog radnog iskustva.


Savet

Uključite pravni oblik kompanije u vašim stavkama radnog iskustva, kao što su GmbH, Mini GmbH, AG ili KGaA.

  • GmbH: Gesellschaft mit beschränkter Haftung – društvo sa ograničenom odgovornošću.
  • Mini GmbH: skraćena verzija GmbH sa manjim minimalnim kapitalom.
  • AG: Aktiengesellschaft – akcionarsko društvo.
  • KGaA: Kommanditgesellschaft auf Aktien – komanditno društvo na akcije.

Primeri radnog iskustva u CV-u na nemačkom jeziku/ Berufserfahrung Beispiele für einen deutschen Lebenslauf:

Mašinski inženjer | Bisch GmbH, Gerlingen | 2019 - trenutno

Kao mašinski inženjer u Bisch GmbH, vodio sam razvoj i implementaciju efikasnih dizajna mašina, što je dovelo do povećanja produktivnosti od 15%. Moj fokus bio je na optimizaciji postojećih sistema, što je smanjilo operativne troškove za 20%. Koordinirao sam sa interdisciplinarnim timovima kako bih poboljšao inženjerske procese i rezultate.

  • Razvio sam novi dizajn turbine koji je smanjio potrošnju energije za 10%.
  • Vodio sam tim od 5 inženjera ka uspešnoj realizaciji projekta koji je skratio vreme proizvodnje za 25%.

prevod:

Als Maschinenbauingenieur bei Bisch GmbH leitete ich die Entwicklung und Implementierung effizienter Maschinendesigns, die zu einer 15%igen Produktivitätssteigerung führten. Mein Fokus lag auf der Optimierung bestehender Systeme, was zu einer Reduzierung der Betriebskosten um 20% beitrug. Koordinierte mit interdisziplinären Teams, um Ingenieursprozesse und -ergebnisse zu verbessern.

  • Entwickelte ein neues Turbinen-Design, das den Energieverbrauch um 10% senkte.
  • Führte ein Team von 5 Ingenieuren zur erfolgreichen Umsetzung eines Projekts, das die Produktionszeit um 25% verkürzte.

Kundenbetreuer | Lauter Telekom AG, Berlin | 2020 - 2023

U svojoj ulozi kao korisnički savetnik u Lauter Telekom-u, poboljšao sam stopu zadovoljstva kupaca za 30% kroz efikasnu komunikaciju i brzu rešavanje problema. Bio sam odgovoran za obradu prosečno 50 upita kupaca dnevno, uvek vodeći računa o visokom kvalitetu usluge. Implementirao sam inovativna rešenja za poboljšanje korisničkog iskustva i efikasnosti usluge.

  • Implementirao sam novi sistem povratnih informacija, koji je povećao broj povratnih informacija od kupaca za 40%.
  • Postigao sam prosečnu stopu rešavanja problema od 95% pri prvom kontaktu.

prevod:

Kundenbetreuer | Lauter Telekom AG, Berlin | 2020 - 2023

In meiner Rolle als Kundenbetreuer bei der Lauter Telekom verbesserte ich die Kundenzufriedenheitsrate um 30% durch effektive Kommunikation und schnelle Problemlösung. Ich war verantwortlich für die Bearbeitung von durchschnittlich 50 Kundenanfragen pro Tag, wobei ich stets auf eine hohe Servicequalität achtete. Implementierte innovative Lösungen zur Verbesserung der Kundenerfahrung und Serviceeffizienz.

  • Implementierte ein neues Feedback-System, das die Kundenrückmeldungen um 40% erhöhte.
  • Erzielte eine durchschnittliche Lösungsrate von 95% bei Erstkontakten.

Werkstudent im Marketing | Looop GmbH, Hamburg | 2021 - 2022

Kao student angažovan u marketingu u Looop-u, pomogao sam u sprovođenju onlajn marketing kampanja, što je dovelo do povećanja poseta veb sajtu za 20%. Analizirao sam tržišne trendove i povratne informacije kupaca kako bih razvio ciljanje strategije oglašavanja. Koordinirao sam sa različitim odeljenjima kako bih osigurao uspeh marketinških inicijativa.

  • Koordinirao sam kampanju na društvenim mrežama koja je povećala broj pratilaca za 15%.
  • Sproveo sam analizu tržišta koja je značajno doprinela razvoju nove linije proizvoda.

prevod:

Werkstudent im Marketing | Looop GmbH, Hamburg | 2021 - 2022

Als Werkstudent im Marketing bei Looop unterstützte ich bei der Durchführung von Online-Marketingkampagnen, was zu einer Steigerung der Webseitenbesuche um 20% führte. Ich analysierte Markttrends und Kundenfeedback, um zielgerichtete Werbestrategien zu entwickeln. Koordinierte mit verschiedenen Abteilungen, um den Erfolg von Marketinginitiativen sicherzustellen.

  • Koordinierte eine Social-Media-Kampagne, die die Follower-Zahlen um 15% erhöhte.
  • Führte eine Marktanalyse durch, die wesentlich zur Entwicklung einer neuen Produktlinie beitrug.

Finanzanalyst | Graumann Group Bank AG, Frankfurt | 2018 - 2021

U svojoj ulozi finansijskog analitičara u Graumann Group Bank, igrao sam ključnu ulogu u analizi i proceni investicionih projekata, što je dovelo do povećanja povrata portfolija za 12%. Bio sam odgovoran za izradu detaljnih finansijskih izveštaja i prognoza. Vodio sam inicijative za poboljšanje finansijske analize i strategija ulaganja.

  • Razvio sam model procene rizika koji je poboljšao tačnost investicionih prognoza za 30%.
  • Vodio sam projekat za smanjenje troškova, koji je ostvario godišnje uštede od preko 1 milion evra.

Finanzanalyst | Graumann Group Bank AG, Frankfurt | 2018 - 2021

In meiner Funktion als Finanzanalyst bei der Deutschen Bank spielte ich eine Schlüsselrolle bei der Analyse und Bewertung von Investitionsprojekten, was zu einer Steigerung der Portfolio-Rendite um 12% führte. Ich war verantwortlich für die Erstellung detaillierter Finanzberichte und Prognosen. Leitete Initiativen zur Verbesserung der Finanzanalyse und Investitionsstrategien.

  • Entwickelte ein Risikobewertungsmodell, das die Genauigkeit der Investitionsprognosen um 30% verbesserte.
  • Leitete ein Projekt zur Kostenreduzierung, das jährliche Einsparungen von über 1 Million Euro erzielte.

Kako najbolje navesti obrazovanje (Ausbildung) u radnoj biografiji na nemačkom?

Kada navodite svoje obrazovanje, počnite sa najvišim stepenom koji ste stekli i idite unazad. Uključite naziv institucije, naziv stepena, oblast studija i datume pohađanja. Ako ste postigli značajne ocene ili priznanja, takođe ih navedite.

primeri obrazovanja

Za novije diplomce ili one sa manje radnog iskustva, ova sekcija je posebno važna jer prikazuje akademsku stručnost i relevantno znanje. U regionu koji podrazumeva Švajcarsku, Nemačku i Austriju snažna obrazovna pozadina često ima značajnu težinu i može biti ključni faktor odlučivanja za poslodavce, više nego u Srbiji.

Nemački ekvivalenti srpskih kvalifikacija:

prevod kvalifikacija na nemacki

Prevedite CV sa srpskog na nemački jezik

Prevođenje Vašeg CV-a na lokalni jezik može značajno poboljšati Vašu prijavu za posao, pokazujući Vašu posvećenost integrisanju u lokalnu kulturu i poslovno okruženje. Ovo pokazuje potencijalnim poslodavcima da ste ozbiljni u vezi sa svojom karijerom u njihovoj zemlji i da poštujete jezik i običaje. Evo nekoliko kratkih saveta za efikasno prevođenje Vašeg CV-a na nemački:

  • Recenzija od strane izvornog govornika: Neka ga pregleda izvorni govornik nemačkog jezika.
  • Prilagodite nemačkim standardima: Uključite specifičan nemački format i sadržaj CV-a.
  • Kulturalna i terminološka adaptacija: Oslikajte nemačku poslovnu kulturu i koristite nemačke nazive poslova i kvalifikacija.
  • Lektura: Budite sigurni da nema gramatičkih ili pravopisnih grešaka.
  • Koristite profesionalne prevodilačke usluge: Za tačnost i kulturne nijanse, razmislite o korišćenju profesionalnih usluga pisanja CV-a.

Ključni koraci

Pripremanje vrhunskog CV-a je izazovno čak i u najboljim okolnostima, a posebno kada se radi na drugom jeziku. Hajde da se osvrnemo i ponovimo glavne stvari.

CV na nemačkom - saveti

Sledeći koraci?

Inspiraciju potražite na našem blogu za savete o tome kako da uštedite vreme, naglasite važne sekcije i olakšate menadžerima za zapošljavanje da razumeju Vašu jedinstvenu profesionalnu ponudu. Uz Vaš CV, otkrijte naše šablone za propratna pisma.

Često postavljana pitanja

Da li mogu raditi u Nemačkoj bez poznavanja nemačkog?

Da, to je moguće, posebno u međunarodnim kompanijama ili specifičnim industrijama poput IT-a. Ipak, poznavanje nemačkog može značajno proširiti Vaše mogućnosti zapošljavanja i olakšati integraciju na radnom mestu.

Da li mi je potrebna fotografija na CV-u u Nemačkoj?

Da, uključivanje profesionalne fotografije u Vaš CV je uobičajena praksa u Nemačkoj i većina poslodavaca to očekuje. Saznajte više o tome kako uključiti fotografiju u CV.

Da li da pišem svoj CV na nemačkom ili engleskom?

Generalno, napišite svoj CV na nemačkom, osim ako se prijavljujete u međunarodnu kompaniju gde je poslovni jezik engleski.

Kako da dodam reference na svoj nemački CV?

Reference navedite na kraju svog CV-a sa njihovim imenom, pozicijom, kompanijom i kontakt informacijama, ili jednostavno navedite Reference dostupne na zahtev/ Referenzen auf Anfrage verfügbar.

Koji je najbolji format za nemački CV?

Obrnuto hronološki format, gde su Vaša najnovija iskustva navedena prva, preferiran je u Nemačkoj, uz jasne sekcije i profesionalan izgled. Takođe, možete istražiti da li je Europass CV dobar format za Vas.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća