Kako napisati CV za građevinca: primeri i vodič za pisanje

Građevinska industrija u Srbiji je dinamičan i uspešan sektor koji ima ključnu ulogu u oblikovanju infrastrukture zemlje, od prepoznatljivih znamenitosti do neophodnih stambenih i komercijalnih objekata. U ovom sektoru koji se brzo razvija i koji je jedan od najvećih doprinosa srpskoj ekonomiji, pisanje modernog CV-a je ključno za uvećavanje šansi da pronađete željeni posao.

Bilo da ste rukovodilac gradilišta koji nadgleda radnike, menadžer građevinskih projekata ili srednjoškolac koji tek započinje praksu, pred Vama su različite karijerne mogućnosti, pogotovo u privatnom sektoru, koje nude brojne sezonske i celogodišnje poslove. U ovom vodiču naučićete kako da napišete dobar CV za građevinskog radnika koji efikasno prenosi Vaše veštine, kvalifikacije i stručnost, čak i ako imate malo iskustva u građevinskim poslovima.

Pored toga, odabir profesionalnog šablona CV-a takođe osigurava usklađenost sa sistemima za praćenje aplikacija (ATS), kako bi menadžeri za zapošljavanje mogli lako da skeniraju i pronađu Vaš CV, čime povećavate šanse za zakazivanje intervjua.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada!

CV građevina - primer

Primer CV-a za građevinca

Preuzmite ovaj primer CV-a za građevinca u PDF-u

U ovom primeru CV-a, Andrej prikazuje svoje dvanaestogodišnje iskustvo i veštine u nadgledanju velikih projekata, vođenju timova i obezbeđivanju sigurnih i kvalitetnih usluga. Ističe svoje profesionalne sposobnosti kroz relevantne sekcije o postignućima i obrazovanju. Ovaj CV za građevinca koristi šablon Auckland, koji je prilagođen sistemima za praćenje aplikacija (ATS) i dobro formatiran kako bi impresionirao poslodavce.

Šta uključiti u građevinski CV?

U CV-u za građevinca važno je da prikažete svoje veštine, relevantno iskustvo i kvalifikacije kako biste se istakli u ovoj dinamičnoj industriji.

1. Počnite sa kontakt podacima, uključujući puno ime, broj telefona i i-mejl adresu.

2. Napišite privlačan lični profil kako biste saželi svoje karijerne ciljeve i stručnost u kratkoj izjavi.

3. Nabrojte svoje radno iskustvo u obrnuto hronološkom redosledu, navodeći nazive poslova, imena kompanija, lokacije i datume zaposlenja, koristeći stavke za prikazivanje Vaših odgovornosti i postignuća.

4. Prikazujte svoje tehničke veštine, kao i veštine komunikacije sa ljudima, relevantne za željenu ulogu, uključujući alate, softver i bezbednosne protokole.

5. Pomenite svoje obrazovanje i sve relevantne kvalifikacije povezane sa građevinskim radom.

6. Obavezno razmislite o uključivanju dodatne sekcije za reference, volonterski rad ili kurseve i sertifikate.

CV građevina - odeljci

Kako napisati građevinski CV: 5 koraka sa primerima

1. Napišite istaknut lični profil

U ličnom profilu Vašeg CV-a za građevinca napišite sažet uvod koji kratko ističe Vaše iskustvo, tehničke veštine, posvećenost bezbednosti, timski rad i posvećenost završavanju zadataka na kvalitetan i efikasan način. Izrazite svoje karijerne ciljeve i jedinstvene karakteristike koje možete ponuditi organizaciji, odnosno firmi, kako biste ostavili trajan utisak.


Savet: Ne zaboravite da prilagodite svoj CV opisu posla, naglašavajući veštine, iskustva i sertifikate koji su najrelevantniji za poziciju.


Primer ličnog profila za CV rukovodioca gradilišta:

Posvećen supervizor tima sa više od šest godina iskustva u upravljanju i koordinaciji projekata. Poznat po izvrsnoj alokaciji i upravljanju resursima koja premašuje ciljeve projekta u okruženjima pod visokim pritiskom, dok se primenjuju najviši standardi kvaliteta i bezbednosti. Vešt u vođenju tima, planiranju projekata i komunikaciji sa klijentima. Dosledno ispunjava zahteve efikasno i postiže impresivne rezultate, dok neguje saradljivost i kolegijalnost.

Primer ličnog profila za CV rukovodioca gradilišta:

Iskusni rukovodilac gradilišta sa dokazanom istorijom uspešnog vođenja i nadgledanja građevinskih projekata od početka do završetka. Iskusan u upravljanju gradilištem, izveštavanju o napretku projekta, sprovođenju bezbednosnih protokola i efikasnoj koordinaciji tima. Posvećen završavanju projekata u roku i u okviru budžeta, kombinuje snažno liderstvo sa neumornom posvećenošću kvalitetu i bezbednosnim protokolima.

Primer ličnog profila za CV pripravnika rukovodioca gradilišta:

Motivisan i ambiciozan pripravnik željan da stekne praktično iskustvo i razvije stručnost u dinamičnom timskom okruženju. Entuzijastičan i brz pri učenju, posvećen sticanju veština neophodnih za efikasno i bezbedno vođenje projekata. Poseduje odličnu obrazovnu osnovu i radnu etiku, posvećen podršci višem menadžmentu dok razvija veštine u koordinaciji projekata, usklađenosti sa bezbednosnim propisima i kontroli kvaliteta.

Primer ličnog profila za CV građevinskog radnika:

Marljiv građevinski radnik strastven u doprinosu projektima svih razmera. Poseduje snažnu radnu etiku, fizičku izdržljivost i posvećenost bezbednosti na gradilištu. Iskusan u različitim zadacima, od upravljanja mašinama, do asistiranja obučenim radnicima kako bi se projekti završili na vreme. Spreman za rad u timu i razvoj novih veština, dok nastoji da ostavi pozitivan uticaj na svaki projekat.

Pogledajte naš članak za više ideja o tome kako da vaš lični profil u CV-u bude upečatljiv.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada!

2. Postavite temelj ključnim veštinama

Prilikom pisanja CV-a, važno je naglasiti raznovrsne veštine koje ističu Vašu tehničku stručnost, a koje odgovaraju širokom spektru uloga i odgovornosti, poput fizičkih radnika, izvođača radova, zanatlija ili građevinaca.

Za one koji teže profesionalnoj karijeri ili tek je započinju, poput maturanata i diplomaca sa malo ili nimalo radnog iskustva, format CV-a zasnovan na veštinama je koristan. Ovaj format stavlja akcenat na prenosive veštine kao što su rešavanje problema, timski rad, organizacija, upravljanje vremenom i svest o bezbednosti, koje se mogu steći kroz volontiranje, hobije, interesovanja ili relevantne kurseve.

Razmislite o tome da u svom CV-u navedete profesionalne i tehničke veštine, kao i lične karakeristike koje će Vam pomoći da se istaknete među drugim kandidatima. Uključivanjem ovih veština, Vaš CV postaje personalizovan, te ukazuje na potencijal za dalji razvoj i napredak.

Profesionalne veštine:

  • Upravljanje projektima
  • Građevinsko inženjerstvo
  • Poštovanje zdravlja i bezbednosti
  • Kontrola kvaliteta i inspekcija
  • Procena troškova i budžetiranje

Tehničke veštine:

  • Poznavanje AutoCAD-a i BIM softvera
  • Čitanje i tumačenje nacrta
  • Rukovanje naprednom opremom
  • CAD dizajn i tehničko crtanje
  • Zidarski radovi i postavljanje opeka

Lične karakteristike:

  • Liderske veštine i upravljanje timom
  • Komunikacione veštine
  • Efikasno rešavanje problema i kritičko razmišljanje
  • Prilagodljivost i fleksibilnost
  • Produktivno upravljanje vremenom

Uvrstite kombinaciju ovih veština u CV kako biste predstavili zaokružen profil, pokazujući tehničke, kao i sposobnosti međuljudske komunikacije za efikasno obavljanje posla. Pogledajte naš blog o tome kako navesti veštine u CV-u uz najbolje primere i savete.

3. Obogatite svoj CV radnim iskustvom

U svom CV-u građevinskog radnika, pružite jasan i sažet pregled svojih uloga, odgovornosti, postignuća i napredovanja u karijeri. Navedite nazive pozicija, imena kompanija, periode zaposlenja, lokacije i kratak opis odgovornosti. Izdvojte merljiva postignuća kako biste jasno prikazali ulogu i uticaj koji ste imali na projektima.

Ovaj deo učinite relevantnim za pozicije koje ciljate i navedite radna iskustva obrnutim hronološkim redosledom. Uključite terminologiju iz industrije i ključne reči kako biste poboljšali usklađenost sa ATS softverom i prilagodili CV željenoj poziciji.

Pročitajte naš članak za dodatne savete o pisanju sekcije radnog iskustva u CV-u.

radno iskustvo u cv-u, građevina

Primeri radnog iskustva za CV građevina

Nadzornik građevinskih radova | AS Gradnja, Beograd| 2019 - sada

Vodim tim majstora i fizičkih radnika dok nadgledam različite stambene i komercijalne projekte. Nadgledam projekte kako bih osigurao da se ciljevi postignu na vreme, u okviru budžeta i u skladu sa bezbednosnim propisima. Sarađujem sa arhitektama, inženjerima i klijentima kako bih postigao ciljeve projekta i standarde kvaliteta.

  • Upravljao sam komercijalnim projektom od 20 spratova, završivši ga dva nedelje pre roka i 10% ispod budžeta.
  • Uvrstio sam nove bezbednosne protokole, smanjujući incidente na gradilištu za 15% u 2020. godini.

Pripravnik u upravljanju građevinskim projektima| Beton Pro, Novi Sad| 2020 - sada

Pomažem iskusnim menadžerima u planiranju, koordinaciji i izvođenju projekata. Učim o upravljanju projektima, budžetiranju i raspodeli resursa dok nadgledam vremenske okvire projekata. Sarađujem sa timovima različitih funkcija, uključujući arhitekte, podizvođače i klijente.

  • Pomogao sam u upravljanju stambenim razvojnim projektom vrednim 12 000 000 000 evra, ispunjavajući sve rokove i budžetska ograničenja.
  • Igrao sam ključnu ulogu u smanjenju defekata projekta za 20% kroz poboljšane mere kontrole kvaliteta.

Građevinski radnik | Gradnja Pro, Beočin| 2018 - 2021.

Doprinosio različitim radnim zadacima, uključujući rukovanje materijalima, čišćenje gradilišta i održavanje opreme. Rukovao teškom mašinerijom, kao što su viljuškari i kranovi, za transport materijala i postavljanje opreme. Pomagao u komercijalnim i stambenim projektima, sa fokusom na bezbednost i preciznost.

  • Transportovao građevinske materijale i upravljao njima, smanjujući kašnjenja isporuke za 15%.
  • Implementirao efikasan sistem praćenja materijala, što je rezultiralo smanjenjem otpada materijala za 20% i uštedama na troškovima projekta.

CV za građevinske radnike bez iskustva

Pomoćnik molera | ColorPro, Niš| 2023 - sada

Stičem praktično iskustvo u saradnji sa timom, radeći blisko sa iskusnim molerima kako bih razvijao osnovne veštine u industriji. Spretno rukujem opremom i vešt sam u čišćenju površina, lepljenju traka i pripremi materijala, pri čemu prioritet imaju standardi bezbednosti. Entuzijastično doprinosim uspehu svakog projekta dok unapređujem svoje znanje o vrstama boja, tehnikama i mešanju boja.

Za one sa malo ili nimalo radnog iskustva, upisivanje u pripravnički staž kao radnik na terenu, operater za asfaltiranje puteva, zidarske ili građevinske radove pruža dragoceno strukturirano obučavanje i učenje na poslu. Razmislite o pronalaženju honorarnog posla vikendom ili tokom praznika kod kompanije ili rođaka koji radi kao građevinski radnik.

Za dodatne smernice o tome šta napisati u CV-u ako nemate iskustva, pogledajte naš vodič sa relevantnim savetima i primerima.

4. Oblikujte odeljak o obrazovanju

U Srbiji postoji nekoliko opcija za rad u ovoj industriji, uključujući pohađanje fakultetskog programa, pripravnički staž ili direktno zapošljavanje u firmi. Za menadžerske uloge najčešće je potrebno više obrazovanje.

Poslodavci obično traže kandidate sa kombinacijom formalnog obrazovanja i radnog iskustva u industrije. Ako imate malo ili nimalo radnog iskustva ili ste tek završili školu, inspirišite se našim vodičem za CV za studenata kako biste došli do svoje prve pozicije.

primeri obrazovanja u cv-u građevina


Savet: Prilagodite odeljak o obrazovanju kako biste istakli kvalifikacije koje se najbolje usklađuju sa pozicijom za koju se prijavljujete.


5. Kreirajte svoj CV sa relevantnim kursevima i sertifikatima

Navedite kurseve i sertifikate uključujući nazive, institucije koje ih dodeljuju i datume izdavanja za relevantne obuke koje ste završili. Istaknite značajne projekte i postignuća, uključujući bezbednost na radu, rukovanje opremom, prvu pomoć ili specifične tehnike iz industrije.

Primer navođenja sertifikata:

  • Procena rizika i prevencija nesrećana građevinskim projektima - Institut za zaštitu na radu i bezbednost - 2011.
  • Napredni sistemi održavanja građevinskih objekata - Institut zagrađevinsku tehnologiju i održavanje - 2013.

Ključne tačke

U ovom vodiču Vam ukazujemo na to kako da napišete dobar CV za iskusne profesionalce ili one koji tek počinju karijeru u građevinskom sektoru. Uključivanje relevantnih sekcija u CV i informacija koje se usklađuju sa Vašim karijernim ciljevima pomoći će Vam da dobijete posao. Setite se da predstavite ključne kvalifikacije, veštine i kompetencije na jasan, sažet i dobro formatiran način, kako bi poslodavci lako mogli da ih pročitaju.

Sledeći koraci?

U današnjem konkurentnom tržištu rada dobro izrađen CV je ključan. CVMaker Vam pomaže da izaberete šablon CV-a za građevinu koji odgovara Vašim karijernim ciljevima i da na našem karijernom blogu pronađete inspiraciju. Ako Vam je potrebna dodatna podrška, pojednostavite svoj proces prijave uz našu Uslugu pisanja CV-a kako biste postigli najbolje rezultate. Ako tek započinjete svoju karijeru, izaberite neki od naših šablona za propratna pisma.

Često postavljana pitanja

Da li su radna mesta u građevinskoj industriji u potražnji u Srbiji?

Da, poslovi u građevinskoj industriji, kao što su zidari, građevinski radnici i električari, i dalje su u velikoj potražnji širom Srbije zbog tekućih infrastrukturnih projekata kao što su novi stambeni i komercijalni objekti. Mnoge kompanije nude raznolike mogućnosti zapošljavanja za kvalifikovane profesionalce kao i za one sa malo ili nimalo radnog iskustva.

Koje dužnosti u građevinskoj industriji je dobro navesti u CV-u?

Kada pišete svoj CV, potrebno je da prikažete sveobuhvatan spisak dužnosti i odgovornosti. Uključite svoje veštine u upravljanju projektima, nadzoru na gradilištu, pridržavanju propisa o zdravlju i bezbednosti, kao i bilo koje specijalizovane veštine koje posedujete, kao što su stolarski ili zidarski radovi.

Koji je format CV-a je najpogodniji za srpske poslodavce?

U Srbiji najpriznatiji i industrijski standardizovani format je hronološki. Da biste formatirali sekcije o obrazovanju i radnom iskustvu, koristite obrnut hronološki redosled pri navođenju stavki. Započnite sa najvišim nivoom obrazovanja ili najnovijim poslom i idite unazad, navodeći naziv institucije ili kompanije, kvalifikaciju ili naziv pozicije i datum.

Kako da započnem karijeru u građevinskoj industriji?

Ako tek započinjete karijeru u ovoj industriji, razmislite o pisanju CV-a zasnovanog na veštinama ako nemate radnog iskustva, kako biste istakli svoje relevantne veštine i kvalifikacije. Istražite dostupne pripravničke programe i izaberite oblast u kojoj biste želeli da se specijalizujete.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća