Kako napisati CV za projektnog menadžera

Karijera u upravljanju projektima može otvoriti vrata ka širokom spektru prilika, od usavršavanja veština rešavanja problema, preko podsticanja saradnje između timova, do uživanja u fleksibilnosti koja omogućava lak prelazak između industrija. U eri veštačke inteligencije (AI) i globalne diskusije o njenom potencijalu da zameni radna mesta, uloga projektnog menadžera ostaje otporna.

Pored toga, ova evolucija je dovela do spoznaje da se uloga projektnog menadžera može efikasno obavljati na daljinu, usklađujući se sa promenljivim dinamikama savremenog radnog mesta. Kako potražnja za projektnim menadžerima i dalje raste, ovaj trend dodatno naglašava svestranost i prilagodljivost profesije.

Bilo da ste osoba koja menja karijeru i traži novi početak, neko ko razmatra pripravnički staž ili iskustva kao frilenser (freelancer), dodatna obuka ili kursevi mogu značajno poboljšati Vaše izglede u ovoj oblasti. Ovaj vodič je namenjen širokoj publici, bez obzira na to da li ste student koji teži ulasku u ovu oblast, nedavno diplomirani student koji traži prvo radno iskustvo, ili neko ko želi da promeni karijeru sa malo ili nimalo iskustva. Nastavite sa čitanjem kako biste povećali svoje šanse za dobijanje više poziva na intervjue.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada!

Primer CV-a za projektnog menadžera

Primer CV-ja za projektnog menadžera

Preuzmite ovaj primer CV-ja za projektnog menadžera u PDF-u

Andrej Popović je iskusni i kvalifikovani projektni menadžer koji je izabrao Cambridge šablon. Njegov CV je jednostavan, lako čitljiv i, što je najvažnije, prilagođen njegovim karijernim ciljevima.

usklađeni CV i propratno pismo

Pisanje CV-a za upravljanje projektima: Vodič korak po korak

Projektni menadžer preuzima odgovornost i vodi projekat od početka do kraja. Na neki način, pisanje CV-a za projektnog menadžera odražava sve faze projekta, koji obuhvata inicijaciju, planiranje, realizaciju, praćenje i na kraju zatvaranje – ili, u ovom kontekstu, dobijanje posla iz snova. Da biste efikasno predstavili svoju profesionalnu karijeru, detaljno planiranje je od ključne važnosti. To podrazumeva duboko razumevanje specifične uloge kojoj težite, kao i industrije ili sektora.

Baš kao i kod upravljanja projektima, suština CV-a leži u njegovoj strukturi i formatu. Prioritet treba dati jasnoći kako biste omogućili prikaz svojih kompetencija. Slično kao što je vođenje projekta, preporučujemo strukturirani pristup. Ovaj proces podrazumeva dva koraka i, kada se primeni na Vaš CV, obezbeđuje dobro organizovanu i upečatljivu prezentaciju Vaših veština i iskustava.

neophodni odeljci cv-a

Pažljivo izrađen CV za projektne menadžere ističe Vaše iskustvo, veštine i postignuća, pokazujući Vašu sposobnost da efikasno upravljate projektima. Kao što vidite, određene sekcije preporučujemo da naglasite, dok su druge opcionalne i treba ih uključiti na osnovu njihove relevantnosti za Vaše karijerne ciljeve. Ove sekcije možete uključiti, ali i ne morate:

Pripremanje CV-a za svaku prijavu za posao može delovati kao vremenski zahtevno, dok je, u stvari, razlog zašto možda čekate odgovor od regrutera upravo nedostatak prilagođenog CV-a. Još jedan razlog za kreiranje prilagođenog CV-a za projektog menadžera je korišćenje automatizovanog softvera poznatog kao ATS (sistem za praćenje prijava). Mnogi regruteri koriste ovaj sistem za filtriranje kandidata prema specifičnim ključnim rečima, iskustvu i obrazovanju.

Šta je dobar rezime za CV projektnog menadžera?

Liči profil služi kao sažeti uvod na početku Vašeg CV-a, koji ističe ključne iskustva, lične veštine i kvalifikacije koje su relevantne za željenu poziciju. Kao početni deo koji regruteri ili menadžeri za zapošljavanje obično prvo pregledaju, lični profil igra ključnu ulogu u stvaranju snažnog prvog utiska.

Primer CV-a za projektnog menadžera seniora

Iskusni projektni menadžer sa više od 15 godina iskustva u isporuci tehničkih rešenja koja pokreću ključne poslovne strategije. Dinamičan lider sa dokazanom uspešnošću u vođenju razvojnih timova sa različitim funkcijama, doprinoseći svakom koraku životnog ciklusa razvoja softvera. Snažne mentorske veštine sa iskustvom u obuci, motivaciji i podršci drugim projektnim menadžerima.

Primer CV-a za koordinatora projekta

Ambiciozan projektni menadžer sa tri godine iskustva u organizovanju i upravljanju različitim projektima kroz sve faze životnog ciklusa projekta. Dokazana uspešnost u podršci timovima kroz asistenciju u administrativnim zadacima, kao što su planiranje, alokacija resursa, izveštavanje, ugovori i logistika.

Primer CV-a za direktora upravljanja programima

Iskusni menadžer projekata sa više od pet godina iskustva kao direktor upravljanja programima. Poznat po stručnosti u principima upravljanja programima, strategiji i finansijskom upravljanju, sa dokazanim sposobnostima da završi projekte velike vrednosti na vreme i u okviru budžeta. Vešt u nadgledanju velikih timova koristeći snažne veštine komunikacije, rešavanja konflikata i liderstva.

Primer CV-a za pripravnika u upravljanju projektima

Visoko motivisana i pažljiva osoba koja traži pripravnički staž u upravljanju projektima. Spremna da primeni akademska znanja stečena kroz kurseve upravljanja projektima u stvarnim scenarijima. Ima snažne organizacione i komunikacione veštine, uz proaktivan pristup rešavanju problema. Entuzijastičan učenik, spreman da doprinese uspehu projekata kroz posvećenost, timski rad i opredeljenost za kontinuirano unapređenje.

Primer CV-a za frilens (freelance) projektnog menadžera 

Uspešan frilenser (freelancer) u upravljanju projektima sa dokazanom istorijom uspešne isporuke projekata u okviru budžeta i rokova. Sa snažnim veštinama komunikacije i pregovaranja sa klijentima, izuzetno sam prilagodljiv različitim industrijama i obimima projekata. Vešt u upravljanju timovima na daljinu i korišćenju inovativnih tehnologija za poboljšanje efikasnosti projekata. Posvećen dostavljanju visokokvalitetnih rezultata uz očuvanje fleksibilnosti i kreativnosti u rešavanju problema.

Primer CV-a za projektnog menadžera juniora

Usmeren na rezultate i pažljiv projektni menadžerjunior sa odličnim obrazovnim temeljem u principima upravljanja projektima. Spreman da iskoristi akademska znanja i iskustva sa pripravničkog staža kako bi efikasno doprineo timovima na projektima. Poseduje odlične organizacione i veštine upravljanja vremenom, uz snažnu radnu etiku i saradljiv pristup.

Primer CV-a za projektnog menadžera u RFZO

Posvećeni projektni menadžer sa iskustvom u zdravstvenoj zaštiti, donosi stručnost u upravljanju projektima unutar Zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije. Dokazana sposobnost koordinacije i isporuke projekata koji unapređuju brigu o pacijentima i operativnu efikasnost. Poseduje snažne veštine upravljanja zainteresovanim stranama, osiguravajući usklađenost sa ciljevima i zadacima RFZO-a.

Primer CV-a za projektnog menadžera u građevini

Iskusni menadžer projekata u građevini sa sveobuhvatnim razumevanjem građevinskih procesa i svih faza projekata. Dokazana uspešnost u nadgledanju složenih građevinskih projekata od inicijacije do završetka, osiguravajući da se postignu ciljevi u pogledu kvaliteta, sigurnosti i budžeta. Vešt u saradnji sa timovima različitih funkcija, podizvođačima i dobavljačima. Poznat po proaktivnom rešavanju problema i efikasnoj komunikaciji, podstiče pozitivan i produktivan radni ambijent na građevinskim lokacijama.

Dodatni poslovi za projektne menadžere uključuju, ali nisu ograničeni na:

  • Menadžer projekta u elektroindustriji
  • IT projektni menadžer
  • Menadžer projekta u arhitekturi
  • Menadžer projekta u marketingu
  • Menadžer projekta za događaje
  • Asistent projektnog menadžera

Kreirajte svoj profesionalni CV sada!

Koje veštine bi menadžer projekata trebalo da navede u CV-u?

Kompetentan projektni menadžer treba da bude dobro upućen u specifične pojmove, metodologije, prakse i terminologiju industrije, kao i da poseduje solidnu tehničku stručnost u određenim alatima i tehnikama. U svom CV-u trebalo bi da prikažete određene veštine, bilo da ste iskusni projektni menadžer ili početnik.

Za naprednije pozicije, trebalo bi da imate dokazanu sposobnost vođenja timova/projekata i postizanja uspeha. Za pozicije početnog nivoa, treba da prikažete spremnost za učenje kroz proaktivan pristup i preuzimanje inicijative kako biste osigurali isporuku na vreme i u okviru budžeta. Rad u ovoj oblasti zahteva i ljudske i tehničke veštine. U nastavku su neki primeri tehničkih veština i ličnih karakteristika neophodnih za upravljanje projektima koje treba da uključite u svoj CV.

veštine u cv-u

Primeri profesionalnih veština za projektnog menadžera:

  • Agilne i Scrum metodologije
  • Efikasno upravljanje projektima
  • Upravljanje budžetom
  • Strategijsko planiranje
  • Upravljanje rizicima
  • Upravljanje resursima

Primeri ličnih karakteristika za projektnog menadžera:

  • Upravljanje vremenom
  • Veštine komunikacije
  • Rešavanje problema
  • Rešavanje konflikata
  • Kritičko razmišljanje
  • Prilagodljivost

Primeri tehničkih veština u upravljanju projektima:

  • Alati za upravljanje projektima: Microsoft Project, Jira, Trello
  • Agilne metodologije: Scrum, Kanban
  • Platforme za saradnju: SharePoint, Confluence
  • Analiza podataka: Microsoft Excel, Tableau
  • Kontrola verzija: Git, SVN
  • Cloud platforme: AWS, Azure
  • Automatizacija zadataka: PowerShell, Python
  • Upravljanje rizicima: Monte Carlo simulacija
  • Alati za komunikaciju: Slack, Microsoft Teams
  • Upravljanje dokumentima: Documentum, M-Files
  • Osiguranje kvaliteta: TestRail, Selenium

Savet: Organizujte svoj CV tako što ćete razlikovati profesionalne veštine i lične karakteristike. Posvetite posebnu sekciju tehničkim veštinama, gde možete pružiti detaljne informacije o svojoj stručnosti vezanim za specifične softvere i alate relevantne za Vaše profesionalne veštine.


Kako opisati iskustvo u upravljanju projektima u CV-u?

Bez obzira na to da li imate više od decenije iskustva ili tek započinjete svoju karijeru u upravljanju projektima, fokus na radno iskustvo u Vašem CV-u treba da naglasi šta ste radili, a ne samo šta ste postigli. Prilikom opisivanja Vašeg radnog iskustva, prioritet treba da bude relevantnost i razmislite o izostavljanju kratkoročnih uloga ili čestih promena posla.

radno iskustvo za projektnog menadžera

Primer CV-a za (frilens) freelance menadžera projekata:

Projektni menadžer, Project Inn, Sombor| 2020 - sada

Upravljanje raznovrsnim projektima s budžetima u rasponu od 15 000 000 000 do 75 000 000 000 dinara, nadgledanje svakodnevnih operacija kako bi se osigurala pravovremena i uspešna realizacija. Vođenje i koordinacija tima od 10 članova na projektu, usmeravanje i olakšavanje saradnje radi efikasnog prevazilaženja izazova.

  • Ostvarena uspešna i blagovremena realizacija više projekata, čime su demonstrirane jake veštine upravljanja projektima.
  • Povećano angažovanje zajednice i postignuti pozitivni rezultati vođenjem timskog napora zasnovanog na saradnji.

Primer CV-a za projektnog menadžera juniora:

Junior menadžer projekata, DesignPro, Beograd| 2020 - sada

Saradnja sa projektnim timovima na rešavanju izazova, rešavanju konflikata i održavanju fokusa i motivacije tokom svih faza projekta. Sprovođenje efektivnih programa obuke, podsticanje razvoja znanja, veština i sposobnosti članova projektnog tima.

  • Implementacija alata i softvera za upravljanje projektima radi optimizacije vidljivosti projekta, poboljšanja timskog rada i usavršavanja procesa praćenja i izveštavanja o projektu.
  • Uspešno upravljanje projektnim timovima kroz izazove i efikasno rešavanje konflikata i održavanje motivacije.

Pogledajte primer CV-a zasnovanog na veštinama ako imate malo ili nimalo iskustva.

Primer CV-a za projektnog menadžera u RFZO-u:

Projekt menadžer, RFZO, Beograd| 2018 - sada

Upravljanje zdravstvenim projektima, usklađivanje aktivnosti sa RFZO smernicama i standardima usklađenosti. Organizacija međufunkcionalnih timova radi obezbeđivanja nesmetane komunikacije i saradnje na dnevnom nivou. Primena specijalizovanih alata za upravljanje zdravstvenim projektima radi poboljšanja efikasnosti i osiguravanja pridržavanja industrijskih standarda.

  • Uspešno upravljanje zdravstvenim projektima u okviru RFZO-a, uz ispunjavanje standarda usklađenosti.
  • Doprinos uspehu projekta kroz efikasnu koordinaciju međufunkcionalnih timova.

Primer CV-a za projektnog menadžera u građevinarstvu:

Projekt menadžer, Stabilna Gradnja, Niš| 2021 - 2023.

Nadgledao svakodnevne operacije građevinskih projekata od početka do završetka, trudeći se da se pridržava budžeta i rokova. Iskoristio stručnost u građevinskim metodologijama i propisima o bezbednosti kako bi obezbedio uspeh projekta. Osigurao pridržavanje bezbednosnih propisa i građevinskih metodologija, doprinoseći uspehu projekta.

  • Implementirao softver za upravljanje građevinskim projektima, kao što je Procore, radi optimizacije dnevne dokumentacije i komunikacije u okviru projekta.
  • Uspešno upravljao građevinskim projektima, ispunjavajući budžetske i vremenske ciljeve.

4. Koje obrazovanje ima projektni menadžer?

Različiti karijerni putevi vode do upravljanja projektima, pružajući fleksibilnost u obrazovnim i zahtevima u vezi sa iskustvom. Za one koji žele da postanu menadžeri projekata u Srbiji, sticanje diplome osnovnih studija iz poslovnog menadžmenta sa specijalizacijom iz upravljanja projektima je razborit izbor. Međutim, prikladnost obrazovnog puta može se razlikovati u zavisnosti od industrije.

obrazovanje za projektnog menadžera

Primer za CV menadžera projekata:

Master operacionog menadžmenta, Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, Srbija, U toku

  • Analiza i optimizacija poslovnih procesa
  • Upravljanje projektima
  • Strategijsko upravljanje operacijama

Diplomirani ekonomista, Ekonomski fakultet Univerziteta u Londonu, Srbija, 2020

  • Marketing u turizmu
  • Organizacija i upravljanje događajima
  • Upravljanje ljudskim resursima u turizmu

Savet: Naglašavanje relevantnog obrazovanja i sertifikata u Vašem CV-u je od ključne važnosti, jer prikazuje Vaše sveobuhvatno razumevanje i veštine u datoj oblasti. Dajte prioritet navođenju Vašeg najnovijeg i najrelevantnijeg obrazovanja.


Kreirajte svoj profesionalni CV sada

5. Proširite svoj CV uz kurseve i sertifikate iz upravljanja projektima

Institut za upravljanje projektima (PMI) nudi niz sertifikacija koje odgovaraju pojedincima na različitim fazama njihove karijere u upravljanju projektima. Od manje iskusnih menadžera do verziranih profesionalaca, PMI-ova sertifikacija je dizajnirana da poboljša veštine i stručnost. Da biste se upisali u napredne programe, kao što je sertifikat za profesionalnog menadžera projekta (PMP) ili druge, obično je potrebno imati diplomu i najmanje tri godine iskustva u upravljanju projektima. Ako želite da unapredite svoj CV, uključivanje relevantnih kurseva i sertifikata je ključno.

Primeri kurseva iz upravljanja projektima koje nudi PMI:

  • Sertifikat za profesionalnog menadžera projekta (PMP)
  • Sertifikat za profesionalnog menadžera programa (PgMP)
  • Sertifikovani saradnik u upravljanju projektima (CAPM)
  • PMI sertifikovani stručnjak za agilne metode (PMI-ACP)
  • PMI sertifikovani stručnjak za upravljanje rizicima (PMI-RMP)
  • PMI sertifikovani stručnjak za planiranje (PMI-SP)

Primer kako predstaviti sertifikate na CV-u za upravljanje projektima:

PMP (Sertifikat za profesionalnog menadžera projekta), Institut za upravljanje projektima (PMI), 2022

Ključni koraci

U ovom trenutku, trebalo bi da ste razumli osnovne elemente koji čine dobar CV. Dok je od suštinskog značaja da sastavite CV koji ispunjava zahteve ATS-a, jednako je važno uključiti precizne i proverljive informacije. Izbegavajte pravljenje CV-a prepunog ključnih reči koje možda nećete moći da potvrdite tokom intervjua.

Šta dalje?

Bez obzira na to da li ste iskusni profesionalac u upravljanju projektima ili tek započinjete svoju karijeru i potrebni su Vam dodatne sugestije, inspiracija ili stručni saveti, kontaktirajte sa našim timom za pisanje CV-a.

Često postavljana pitanja

Koliko dug treba da bude moj CV?

Standardna dužina CV-a je dve strane. CV na jednoj strani je češći za osobe koje su nedavni diplomci ili imaju malo iskustva. Ponekad CV od tri strane može biti korišćen ako ste iskusniji profesionalac. U svakom slučaju, sažetost je ključna, što znači da nekad morate da se odreknete određenih informacija kako biste zadržali samo najrelevantnije i najvažnije podatke u svom CV-u. Umesto toga, možete detaljnije elaborirati sve dodatne informacije ili iskustva tokom razgovora za posao.

Koji je najbolji CV šablon za menadžera projekata?

Kada birate šablon CV-a za menadžera projekata, fokus treba da bude na isticanju projekata na kojima ste radili i naglašavanju njihovog značaja i uticaja. Nudimo različite CV šablone i obrasce za propratna pisma, a izbor zavisi od ličnih preferencija i stila. Usmeravanjem CV-a na postignuća u projektima, projektni menadžer može efikasno da se razlikuje na konkurentnom tržištu rada.

Hoće li ChatGPT zameniti projektne menadžere?

Što se tiče ChatGPT-a i projektnih menadžera, važno je naglasiti da ChatGPT ne može zameniti ulogu projektnih menadžera. Iako veštačka inteligencija, poput ChatGPT-a, može pomoći u određenim zadacima, menadžeri projekata poseduju celokupan spektar veština koji uključuje koordinaciju, komunikaciju, rešavanje problema i strateško razmišljanje. AI služi kao dodatan alat u upravljanju projektima, ali mu nedostaju razumevanje i liderske sposobnosti koje su ključne za ovu ulogu.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća