Kako završiti propratno pismo (saveti i primeri)

Dobro propratno pismo ne samo da pruža priliku da iskreno izrazite svoje oduševljenje ulogom, već i ukazuje regruteru ili menadžeru za zapošljavanje da ste uložili vreme i trud da razumete posao pre nego što ste se prijavili. Ova razlika je od suštinskog značaja, jer Vas dobro napisano propratno pismo izdvaja od ostalih kandidata, čak i kada Vaš CV savršeno odgovara Vašim profesionalnim ciljevima.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Šta je propratno pismo?

Propratno pismo je dokument na jednoj stranici koji prati Vašu radnu biografiju kada se prijavljujete za posao. Njegova svrha je da Vas predstavi, istakne Vaše relevantne veštine i iskustva, i objasni zašto ste baš Vi dobar kandidat za poziciju za koju se prijavljujete.

Nastavite sa čitanjem kako biste pronašli najbolje savete za završetak propratnog pisma.

Šta je propratno pismo

Šta uključiti u propratno pismo?

Propratno pismo treba da ima jasnu strukturu, uključujući i završetak. Ovaj članak nudi savete o tome kako završiti propratno pismo, bilo da pišete kratko propratno pismo ili ono prilagođeno konkretnoj ulozi. Od izražavanja zahvalnosti do usklađivanja Vaših vrednosti sa vrednostima kompanije, vodimo Vas kroz elemente koji će osigurati da završetak Vašeg propratnog pisma ostavi trajan utisak uz efektivan završni pasus i profesionalan pozdrav.

Neophodni odeljci propratnog pisma

5 saveta kako završiti propratno pismo u Srbiji

1. Iskreno izrazite zahvalnost

Izražavanje zahvalnosti u Vašem propratnom pismu prevazilazi puku formalnost; to je prilika da iskreno priznate da cenite vreme i pažnju koju čitalac ulaže u pregled Vaše prijave. Počnite tako što ćete priznati privilegiju da se prijavite za tu poziciju i izrazite zahvalnost za pruženu priliku. Na primer, „Hvala Vam što ste razmotrili moju prijavu za ulogu menadžera marketinga u restoranu Amelija."

2. Pokažite proaktivnost

Počnite izražavanjem uzbuđenja zbog mogućnosti da se pridružite kompaniji i naglasite veliko interesovanje za poziciju. Podelite konkretne aspekte uloge koji Vas uzbuđuju, poput izazova koje želite da savladate ili projekata na kojima ste spremni da date doprinos. Da biste pokazali inicijativu, razmislite o tome da spomenete relevantna postignuća ili veštine koje se direktno poklapaju sa zahtevima posla. Istaknite sve proaktivne korake koje ste preduzeli na prethodnim pozicijama, a koji pokazuju Vašu sposobnost da preuzmete odgovornost i ostvarite rezultate. Na primer, „Izazovi navedeni u ulozi softverskog inženjera savršeno se poklapaju sa mojom strašću za rešavanjem problema".

3. Istaknite svoje razumevanje uloge

Kada ponovo potvrđujete svoje razumevanje zahteva uloge u propratnom pismu, trudite se da pokažete jasnu i ubedljivu vezu između svojih veština i iskustava i konkretnih potreba kompanije. Počnite tako što ćete se osvrnuti na ključne zahteve navedene u opisu posla, pokazujući da razumete šta pozicija traži. Analizirajte kako se Vaš skup veština savršeno uklapa u te zahteve.

Savet:

Ponudite konkretne primere ili postignuća, kao i prethodna iskustava koja se direktno odnose na kompetencije koje kompanija traži. To može uključivati relevantne projekte na kojima ste radili, veštine koje ste usavršili ili specifična dostignuća koja pokazuju Vašu sposobnost da briljirate u sličnim zadacima.

4. Ponovo naglasite kako se Vaše vrednosti usklađuju sa vrednostima kompanije

Kada u propratnom pismu ističete svoju posvećenost zajedničkim vrednostima, trudite se da povežete svoje lične i profesionalne principe sa osnovnim vrednostima, misijom i kulturom kompanije. Počnite tako što ćete istražiti i razumeti vrednosti kompanije, njenu misiju i kulturnu etiku. Istaknite konkretne aspekte misije ili vrednosti kompanije koji Vas lično i profesionalno privlače. Na primer, „Privlači me kompanija ne samo zbog njenog impresivnog uspeha, već i zbog posvećenosti održivom razvoju."

5. Održite profesionalnost

Kada završavate svoje propratno pismo samouverenim i profesionalnim tonom, ciljajte na to da ostavite trajan utisak koji potvrđuje Vašu prikladnost za poziciju. Naglasite svoju spremnost da briljirate u toj ulozi tako što ćete kreirati završne rečenice koje odišu samopouzdanjem i kompetencijom. Sumirajte svoje ključne kvalifikacije i izrazite uverenje u svoju sposobnost da ispunite i premašite očekivanja za tu poziciju.

Savet:

Ako se odlučite za korišćenje alata veštačke inteligencije, imajte na umu da je sadržaj koji nije generisan od strane ljudi lako prepoznatljiv. Stoga, ako izaberete ovaj pristup, savetujemo Vam da dodate lični pečat u svoje propratno pismo.

Primeri kako završiti propratno pismo

Pogledajte sledeće primere koje možete prilagoditi za završni pasus Vašeg propratnog pisma:

Primer 1:

Uzbuđena sam zbog prilike da doprinosim Svetu biljaka i volela bih da detaljnije porazgovaramo o tome kako se moje veštine i iskustva uklapaju u ciljeve Vaše organizacije. Hvala vam što ste razmotrili moju prijavu.

S poštovanjem,

Olivera Milićević

Primer 2:

Radujem se daljoj diskusiji o tome kako moje iskustvo i veštine pomažu da se istaknem na poziciju šefa marketinga. Bio bih zahvalan na prilici da obavim intervju sa Vama i istražim kako mogu doprineti uspehu kompanije Redline. Hvala Vam na vremenu i razmatranju.

S poštovanjem,

Ivan Perišić

Primer 3:

Radujem se mogućnosti da doprinosim advokatskoj kancelariji Mirijević i uveren sam da moje veštine pokazuju da sam idealan kandidat za ovu poziciju. Hvala Vam što ste razmotrili moju prijavu. Uzbuđen sam zbog prilike da sa Vama detaljnije razgovaram o svojim kvalifikacijama.

Srdačno,

Jovan Simić

Primer 4:

Hvala vam što ste razmotrili moju prijavu. Uzbuđen sam zbog mogućnosti da se pridružim NHS-u i doprinosim njegovom uspehu. Cenim Vaše vreme i razmatranje i radujem se prilici da razgovaram o tome kako se moje veštine uklapaju u potrebe Vašeg tima.

S poštovanjem,

Časlav Radić

Primer 5:

Hvala Vam što ste razmotrili moju prijavu. Oduševljena sam prilikom da doprinosim ASRR Grupi i uverena sam da bih briljirala u ulozi menadžerke za gradnju. Radujem se mogućnosti da dalje razgovaram o svojoj prijavi.

Srdačno,

Sara Vuković

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Kako potpisati propratno pismo

Profesionalan potpis u propratnom pismu je od ključne važnosti jer ostavlja trajan utisak na potencijalne poslodavce. On izražava poštovanje, ljubaznost i pažnju prema detaljima, što pozitivno odražava profesionalnost kandidata.

  • S poštovanjem,
  • Srdačno,
  • Topli pozdravi,
  • Ljubazni pozdravi,
  • Pozdrav,
  • Hvala Vam,
  • Sve najbolje,
  • S poštovanjem,
  • Svako dobro

Ako niste sigurni kako da potpišete pismo prijave, možete se jednostavno držati kratkog i profesionalnog - „Srdačno".

Ključne tačke

Značaj dobro oblikovanog završetka propratnog pisma ne može se preceniti. To je Vaša poslednja prilika da ostavite utisak na potencijalne poslodavce, pa odvojite vreme da razmislite o tome kako da završite svoje pismo prijave. Prateći savete i uključujući praktične primere u završetku Vašeg pisma, unapređujete svoju prijavu, čineći je upečatljivom i jedinstvenom na konkurentnom tržištu rada.

Dodatni saveti o tome kako ne završiti propratno pismo:

  • Budite oprezni sa pravopisnim greškama: temeljno proverite sadržaj pisma.
  • Obavezno napišite svoje puno ime i prezime.
  • Izbegavajte isuviše generičke zaključke.
  • Održavajte profesionalan ton tokom celog pisma.
  • Postignite ravnotežu tako što ćete pružiti dovoljno informacija bez preopterećivanja čitaoca.
  • Učinite završetak svog propratnog pisma sažetim i jasnim.

Sledeći koraci?

Istražite naše tekstove o pisanju CV-a i propratnih pisama. Ovi resursi sadrže korisne savete i primere koji će vam pomoći da se istaknete u procesu prijavljivanja za posao. Takođe, pružamo uvid u najčešće greške koje treba izbegavati kako biste unapredili svoje šanse za uspeh.

Često postavljana pitanja i odgovori

Šta je poslednja stvar koju treba da stavim u propratno pismo?

Poslednji deo propratnog pisma obično uključuje završne rečenice, odabrani pozdrav (npr. „S poštovanjem" ili „Srdačno") i Vaše puno ime i prezime. Ispod imena možete uključiti dodatne kontakt informacije ako nisu navedene na početku pisma.

Kako uvek završiti propratno pismo?

Preporučuje se da uvek završite propratno pismo izražavajući zahvalnost za pruženu priliku, naglašavajući svoje oduševljenje pozicijom i ostavljajući mogućnost za dalju diskusiju. Ljubazan i pozitivan završetak može ostaviti povoljan utisak na poslodavca.

Kako završiti propratno pismo umesto „S poštovanjem"?

Umesto „S poštovanjem", možete razmotriti alternativne profesionalne završetke, kao što su „Srdačno", „Ljubazni pozdravi", ili „Svako dobro". Izaberite završetak koji se uklapa u ton Vašeg pisma i održava nivo formalnosti.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća