Kako napisati propratno pismo za studenta: vodič sa primerima i savetima

Kao student koji se snalazi na tržištu rada u Srbiji, dobro sastavljeno propratno pismo može napraviti razliku u tvojoj potrazi za poslom. Za razliku od iskusnih profesionalaca sa godinama iskustva koje mogu predstaviti, studentima često teško pada da svoje akademsko znanje i vanškolske aktivnosti prevedu u profesionalne dokumente koji će privući potencijalne poslodavce.

Bilo da se prijavljuješ za prakse ili radne pozicije, ovaj vodič ima za cilj da smanji tvoje brige i opremi te osnovnim koracima za kreiranje efikasnog propratnog pisma za studente, uz praktične primere koji će ti pomoći na tom putu.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada!

Primer propratnog pisma za studenta

Preuzmite ovaj primer propratnog pisma za studenta u PDF-u

Ovaj primer propratnog pisma predstavlja Marinu, marljivu studentkinju Andragogije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, koja ističe svoje akademske uspehe i vanškolsko angažovanje, usklađujući ih sa zahtevima pozicije. Propratno pismo prati moderan stil, držeći se sažetosti i prilagođavajući se specifičnom poslu.

Usklađeni CV i propratno pismo

Pogledaj naš primer CV-a za studente za dodatne savete i primere koji će ti olakšati prijavu za posao.

Prvi put ulaziš na tržište rada? Upoznaj naše najbolje strategije za kreiranje privlačnog CV-a za prvi posao i započni svoje profesionalno putovanje.

Šta uključiti u propratno pismo za studenta?

Pored toga što je zahtev za posao, propratno pismo ima za cilj da dopuni tvoj CV, pružajući dublji uvid u tvoje relevantne veštine, iskustvo i strast prema profesiji kojom želiš da se baviš.

Baš kao i dobar CV, dobro strukturirano propratno pismo treba da bude prilagođeno specifičnom poslu. Obavezno pažljivo isplaniraj svoj proces pisanja i uključi samo relevantne informacije, izostavljajući sve nepotrebne detalje. Struktura propratnog pisma je jednostavna. Pogledaj osnovne informacije koje možeš dodati svom propratnom pismu u nastavku:

Uvod: Kratko se predstavi i navedi zašto si zainteresovan/a za poziciju.

Sažetak kvalifikacija: Istakni svoje osnovne veštine, iskustvo i postignuća relevantna za posao.

Relevantno iskustvo: Opiši svoje radno iskustvo, fokusirajući se na najrelevantnija postignuća.

Obrazovanje: Navedi svoje obrazovanje, uključujući stepen i instituciju.

Veštine: Predstavi relevantne veštine, kao što su profesionalne veštine, lične karakteristike i prenosive veštine.

Nagrade i priznanja: Spomeni sve nagrade, priznanja ili sertifikate koje poseduješ.

Reference: Ako je primenljivo, navedi kontakt informacije za svoje reference.

Poziv na akciju: Zahvali poslodavcu na vremenu i razmatranju, i izrazi svoju želju da saznaš više o poziciji.

Neophodni segmenti propratnog pisma

Saznaj više o ovome u našem vodiču za pisanje dobro strukturisanog propratnog pisma.

Kako započeti propratno pismo studenta

Uvod tvog propratnog pisma služi kao kratak, ali snažan pregled tvojih relevantnih kvalifikacija, oslanjajući se na tvoj lični profil, poznat i kao lična izjava u CV-u. Izaberi upečatljivu početnu rečenicu koja će privući pažnju poslodavca, kako bi ostavilo/la jak prvi utisak.

Primer:

Poštovani Ivane Matiću,

Pišem vam kako bih izrazio svoje veliko interesovanje za poziciju asistenta u korisničkom servisu, koja je trenutno otvorena u kompaniji JelaPro. Sa dokazanim iskustvom u pružanju izvanredne korisničke podrške, oduševljen sam mogućnošću da svoje veštine i entuzijazam doprinesem Vašem dinamičnom timu. Moja posvećenost brzom i efikasnom rešavanju problema korisnika savršeno se poklapa sa posvećenošću Vaše kompanije zadovoljstvu korisnika. Radujem se prilici da se pridružim Vašem timu i doprinesem izvrsnosti u radu korisničkog servisa kompanije JelaPro.

Ispod se nalazi neophodne informacije koje treba da dodaš u uvod:

  • Kontakt informacije: Navedi svoje ime, adresu, datum prijave, broj telefona i i-mejl na vrhu propratnog pisma.
  • Pozdrav: Obrati se menadžeru za zapošljavanje ili regruteru po imenu ako je moguće. Ako nije, koristi opšti pozdrav kao što je „Poštovani menadžeru za zapošljavanje”.
  • Uvod: Započni snažnom rečenicom koja ukratko opisuje tvoje kvalifikacije i izražava tvoje interesovanje za poziciju.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Kako napisati glavni deo propratnog pisma studenta

U glavnom delu propratnog pisma izrazi svoje oduševljenje tom ulogom, ističući specifične veštine i dostignuća iz prethodnih iskustava. Jasno navedi zašto si idealan/na kandidat/kinja, povezujući svoje sposobnosti i ambicije sa vrednostima i misijom kompanije. Preporučujemo da koristiš dva pasusa kako bi sažeto iskazao/la svoju motivaciju za posao.

Šta uključiti u prvi pasus

Izrazi interesovanje za željenu poziciju, ističući svoje uzbuđenje zbog doprinosa rastu kompanije. Ukratko spomeni aspekte misije kompanije koji su ti bliski kako bi privukao/la pažnju čitaoca.

Primer prvog pasusa:

Pišem Vam kako bih izrazila svoje veliko interesovanje za poziciju prodajne saradnice u kompaniji VitaVoće. Kao studentkinja druge godine poslovne administracije na Ekonomskog fakultetu Univerziteta u Beogradu, željna sam da doprinesem svom obrazovanju i strasti prema prodaji u Vašem dinamičnom timu. Orijentisanost ka korisnicima i konstantne inovacije u kompaniji VitaVoće poklapaju se sa mojim vrednostima, i uzbuđena sam zbog prilike da budem deo kompanije koja podstiče poslovni rast.

Šta uključiti u drugi pasus

Istakni svoje kvalifikacije, detaljno opiši relevantna iskustva i dostignuća iz studentskih klubova, dodatnih aktivnosti ili univerzitetskih projekata. Koristi merljive pokazatelje kako bi naglasio/la uticaj svojih doprinosa.

Primer drugog pasusa:

Tokom studija, vodila sam uspešan univerzitetski projekat, što je rezultiralo povećanjem prodaje od 15%, kao i inicijativu studentskog kluba koja je postigla 20% povećanje angažovanja. Ova iskustva pokazuju moje veštine strateškog planiranja i odlične komunikacione sposobnosti. Uverena sam da se moj proaktivan pristup prodaji i ova dostignuća dobro uklapaju u poziciju prodajne saradnice u kompaniji VitaVoće.

Razmotri ove dodatne savete radi poboljšanja propratnog pisma:

  • Prioritetizuj relevantne kurseve, projekte ili vanškolске aktivnosti kako bi prikazao/la prenosive veštine.
  • Istakni prakse, honorarne poslove ili volonterska iskustva, naglašavajući dodatnu stručnost
  • Uključi dostignuća i projekte sa univerziteta, povezujući ih sa željenom pozicijom
  • Spomeni sve liderske uloge u studentskim organizacijama ili značajna postignuća tokom studija
  • Koristi glagole akcije i kvantifikuj dostignuća da bi se što bolje istakla

Pogledaj naš članak o tome koje veštine i kvalifikacije treba navesti u CV-u.

Kako završiti propratno pismo studenta

Završi svoje propratno pismo snažnim pozivom na akciju, ponovo naglašavajući oduševljenje pozicijom i izražavajući želju da dodatno razgovaraš o svojim kvalifikacijama. Zahvali čitaocu na vremenu i razmatranju, i navedi svoje kontakt informacije za dalja pitanja.

Primer:

Zahvaljujem Vam na razmatranju moje prijave za praksu u komercijalnim maloprodajnim operacijama i uzbuđna sam zbog pružene prilike da doprinosim uspehu kompanije VitaVoće. Radujem se prilici da razgovaram o tome kako me moje veštine i iskustva čine snažnom kandidatkinjom za Vaš tim. Hvala Vam na izdvojenom vremenu i razmatranju.

Radujem se daljem razgovoru o svojim kvalifikacijama na intervjuu.

S poštovanjem,

Marina Dragojević

Kako napisati propratno pismo studenta bez iskustva

Ako imaš malo ili nimalo iskustva, kratko propratno pismo može imati veliki uticaj. Počni istraživanjem kompanije i radne pozicije kako bi efektivno prilagodio/la svoje pismo. Sastavi listu relevantnih veština i iskustava, naglašavajući prenosive veštine i projekte koji se uklapaju u ciljeve kompanije. Ne dozvoli da nedostatak iskustva odvrati tvoju prijavu. Propratno pismo nudi prostor za fleksibilnost, pa ga iskoristi u svoju korist.

Prouči naše savete za pisanje radne biografije sa malo ili nimalo radnog iskustva.

Saveti za pisanje propratnog pisma studenta bez iskustva:

  • Istraži kompaniju i radnu poziciju
  • Napravi listu relevantnih veština i iskustva
  • Navedi svoje kontakt informacije
  • Opiši svoju ciljanu poziciju
  • Pokaži svoje prenosive veštine i projekte, povezujući ih sa ciljevima kompanije
  • Završi svoje propratno pismo pozivom na akciju
  • Obrati pažnju na kucačke, pravopisne i gramatičke greške

Primer:

Poštovani menadžeru za zapošljavanje,

Želim da izrazim svoje iskreno interesovanje za praksu u oblasti farmaceutskog istraživanja u kompaniji MedLife, kako je oglašeno. Kao student treće godine Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, željan sam da primenim svoje znanje i entuzijazam za unapređenje zdravstvenih rešenja kako bih doprineo Vašem uglednom istraživačkom timu.

Tokom svog akademskog puta, pohađao sam sveobuhvatne predmete koji su mi omogućili da izgradim čvrst temelj u metodologijama farmaceutskog istraživanja i industrijskim praksama. Iako moje formalno istraživačko iskustvo može biti ograničeno, moja posvećenost učenju, prilagodljivost i praktične komunikacione veštine čine me dobro pripremljenim kandidatom za ovu poziciju. Posebno me privlači MedLife zbog posvećenosti savremenim istraživanjima, i uzbuđen sam da budem deo tima koji hita ka ostvarivanju značajnih doprinosa u ovoj oblasti.

Uveren sam da me moja akademska postignuća i strast za unapređenjem zdravstvene zaštite čine vrednim dodatkom poziciji u farmaceutskom istraživanju. Rado bih iskoristio priliku da detaljnije razgovaram o tome kako se moje veštine i entuzijazam uklapaju u specifične potrebe Vašeg istraživačkog tima. Hvala vam na razmatranju moje prijave.

S poštovanjem,

Jovan Andrić

Ključne tačke

Pisanje propratnog pisma kao student podrazumeva isticanje tvojih akademskih postignuća i vanškolskih aktivnosti, povezujući ih sa specifičnim zahtevima posla. Učini ga sažetim, prilagodi ga konkretnoj poziciji i osiguraj da odražava tvoje oduševljenje datom prilikom.

Pre nego što pošalješ svoje propratno pismo, pažljivo proveri ima li grešaka u pravopisu, gramatici ili interpunkciji. Uređen dokument, bez grešaka, odražava tvoju profesionalnost i pažnju prema detaljima.

  • Koristi snažne glagole akcije za opisivanje svojih dostignuća.
  • Kvantifikuj svoja postignuća kada god je to moguće
  • Personalizuj svoje propratno pismo za svaku poziciju na koju se prijavljuješ
  • Koristi pozitivan ton koji odražava tvoju ličnost i entuzijazam za posao

Da ponovimo

Šta dalje?

Nudimo ti razne šablone CV-a i primere CV-a prilagođene tvojim karijernim ciljevima. Ako ti je potrebna dodatna pomoć, naša usluga pisanja CV-a pruža profesionalne smernice koje olakšavaju proces.

Često postavljana pitanja i odgovori

Koji je najbolji šablon za propratno pismo studenta?
Dobro napisano propratno pismo studenta treba da bude prilagođeno specifičnom poslu za koji se prijavljuješ. Trebalo bi da istakne tvoja akademska postignuća, relevantne kurseve i praktično iskustvo, pokazujući kako se uklapaju u zahteve uloge.

Koja je svrha propratnog pisma studenta?
Propratno pismo studenta je profesionalni dokument koji tebe i tvoje kvalifikacije predstavlja potencijalnom poslodavcu. To je prilika da pokažeš svoje veštine, iskustvo i dostignuća na način koji je relevantan za posao za koji se prijavljuješ.

Koliko dugo bi trebalo da bude propratno pismo studenta?
Propratno pismo studenta obično je dugo jednu stranu, sažeto i fokusirano na ključne kvalifikacije i iskustva.

Kako treba da formatiram svoje propratno pismo studenta?

Koristi čitljive i profesionalne fontove, kao što su Times New Roman ili Arial. Preporučujemo da se držiš veličine fonta između 10 i 12 pt. Koristi dosledne margine i razmake. Pažljivo proveri ima li tvoje propratno pismo greške pre nego što ga pošalješ željenoj kompaniji.

Da li treba da koristim ključne reči u svom propratnom pismu studenta?

Da, trebalo bi da koristiš ključne reči tokom celog propratnog pisma. To će pomoći da tvoja prijava bude primećena od strane sistema za praćenje prijava (ATS) koji skeniraju CV-e i propratna pisma u potrazi za relevantnim ključnim rečima.

Koje su uobičajene greške koje treba izbegavati u propratnom pismu studenta?

Evo nekoliko uobičajenih grešaka koje treba izbegavati u propratnom pismu studenta:

  • Greške u pravopisu i gramatici.
  • Opšti i nerelevantni sadržaj
  • Nedostatak fokusa na relevantne veštine i iskustvo
  • Neprilagođavanje propratnog pisma specifičnim zahtevima posla
  • Uključivanje nerelevantnih informacija
  • Slanje propratnog pisma koje je predugo ili prekratko

Da li je propratno pismo neophodno za studentski posao?

Iako nije uvek obavezno, propratno pismo za studentski posao može značajno poboljšati tvoju prijavu. Omogućava ti da izraziš svoje oduševljenje, prikažeš svoje kvalifikacije i pružiš dodatni kontekst koji tvoj CV možda ne pokriva.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća