Kako poslati svoj CV putem imejla u 8 koraka (vodič i saveti)

Na današnjem konkurentnom tržištu rada, znanje kako da sastavite profesionalan imejl prilikom slanja svog CV-a može značajno poboljšati Vaše šanse za dobijanje posla. Bilo da ste student ili menjate karijeru, ovaj vodič će Vas sprovesti kroz svaki korak, pružajući dragocene savete, šablone i primere kako bi Vaš imejl zasijao među konkurencijom. Pokriveno je sve - od sastavljanja savršene teme imejla do prilaganja dobrog CV-a i propratnog pisma. Nastavite sa čitanjem kako biste saznali više o tome kako da napišete imejl za prijavu na posao.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Kako da pošaljem imejl putem Gmail-a?

Sastavljanje profesionalnog imejla pomoću Gmail-a je jednostavan proces. Počnite kreiranjem novog imejla, prikačite svoj CV i propratno pismo, i popunite temu i telo imejla potrebnim informacijama. Uverite se da se informacije u Vašem imejlu podudaraju sa opisom posla kako biste povećali svoje šanse za uspeh. Ispod je primer šablona imejla koji možete koristiti za podnošenje prijave.

prijava za posao - kuvar

Pogledajte naš primer radne biografije za kuvara za više detalja o tome kako da pojednostavite svoju prijavu.

Kako profesionalno poslati svoj CV putem imejla

Prvo i najvažnije - pridržavati se profesionalnih standarda. Osigurajte da tema imejla sadrži Vaše ime i naziv radnog mesta. Kratko se predstavite, navodeći poziciju za koju se prijavljujete. Sažeto istaknite relevantna postignuća ili veštine, izražavajući entuzijazam za pruženu priliku. Na kraju, navedite svoje kontakt informacije radi lakše dalje komunikacije.

Pogledajte naš članak o veštinama koje poslodavci traže i najboljim postignućima koje je dobro uvrstiti u CV da biste obezbedili više detalja.

najvažniji_odeljci_imejla

Pogledajte naše savete ispod, koji obuhvataju šta treba da stavite u imejl prilikom slanja CV-a i najbolje prakse koje će Vam pomoći da podnesete profesionalnu prijavu.

1. Uključite temu e-pošte

Vaša tema e-pošte treba da bude jasna i informativna. Trebalo bi da sadrži Vaše puno ime, naziv radnog mesta za koje se prijavljujete, i izraz "prijava za posao" ili nešto slično. Držite je kratkom i jasnom, podstičući čitaoca Vaše prijave da otvori vaš imejl. Dobro napisana tema e-pošte povećava Vaše šanse za uspeh, ostavljajući pozitivan utisak i dokazujući da ste profesionalni.

Vaša tema imejla treba da sadrži sledeće:

  • Puno ime
  • Naziv radnog mesta
  • Svrha (npr. prijava za posao, intervju za posao, dodatna pitanja).

Primeri:

  • Emilija Kočić - Knjigovođa - prijava za posao
  • Dragan Dašić - Vozač - dodatna pitanja
  • Sofija Milić - Profesorka - dogovor za intervju

2. Dodajte telo imejla

Kratko se predstavite, navedite poziciju za koju se prijavljujete i gde ste pronašli oglas za posao. Pružite kratak pregled svojih relevantnih nagrada, oblasti ekspertize i kvalifikacija, fokusirajući se na one koje su najrelevantnije za ulogu. Pokažite koje aspekte poslova smatrate interesantnim i izrazite svoj entuzijazam da se istaknete u ulozi. Zapamtite - telo mejla treba da bude kratko i sažeto. Pogledajte ispod šta možete pomenuti u glavmom delu mejla, u skladu sa informacijama iz Vašeg CV-a i propratnog pisma.

  • Nagrade
  • Sertifikati
  • Radno iskustvo
  • Obrazovanje
  • Postignuća
  • Lične karakteristike

Primer kako poslati CV putem e-pošte:

Pišem Vam da bih izrazila svoje interesovanje za poziciju Profesorke u privatnoj Osnovnoj školi „Miloš Crnjanski”, kako je oglašeno na LinkedIn-u. Molim Vas da uzmete priloženi CV i propratno pismo u razmatranje. Radujem se prilici da doprinesem Vašem timu i pokažem svoje veštine prenošenja znanja, saradnje sa učenicima i pedagoškog pristupa pri svakoj aktivnosti. Hvala Vam što razmatrate moju prijavu. Dostupna sam za intervju kada god Vama odgovara i možete kontaktirati sa mnom na +00 1234 5678 ili putem e-pošte na [email protected].

Pogledajte naše savete za pisanje CV-a za profesore za više informacija o ovoj vrsti posla.

3. Dodajte svoj potpis u e-mail poruku

Završavanje Vašeg imejla profesionalnim potpisom stavlja lični pečat i pomaže u uspostavljanju Vaše stručnosti. Trebalo bi da sadrži osnovne kontakt informacije, kao što su Vaše puno ime, radno mesto, imejl-adresa i broj telefona. Takođe, razmislite o uključivanju linkova ka Vašem LinkedIn profilu, portfoliju ili ličnoj veb-stranici ako ih imate. Dobro dizajniran imejl potpis ističe profesionalizam i olakšava kontaktiranje regruterima.

Primer:

Emilija Kočić

Knjigovođa

linkedin.com/in/sofija_milic

[email protected]

+00 1234 5678

Pogledajte naše savete za pisanje CV-a za knjigovođe za više inspiracije.

4. Dodajte kratku poruku u imejlu

Pored prilaganja CV-a i propratnog pisma, uključite kratku, ali značajnu poruku koja izražava Vašu uzbuđenost zbog uloge na koju se prijavljujete. Iskoristite ovu priliku da istaknete svoje interesovanje za poziciju i navedete ključna priznanja, postignuća ili iskustvo iz Vašeg CV-a koje Vas izdvaja od drugih kandidata. Ne zaboravite da uključite sledeće elemente:

  • Pozdrav (npr. Poštovani menadžeru za zapošljavanje)
  • Motivacija
  • Telo imejla
  • Predlog da stupite u kontakt
  • Završetak (npr. S poštovanje ili Lepi pozdravi).

Pridržavajte se kratkog i profesionalnog formata i zahvalite se menadžeru za zapošljavanje što je izdvojio vreme da proceni Vašu prijavu. Ova kratka poruka je Vaša šansa da napravite dobar početni utisak pre nego što menadžer za zapošljavanje pogleda Vaše priloge i pregleda sva Vaša dokumenta.

Primer slanja CV-a putem imejla

Poštovana Dragana Dundić,

Pišem Vam da bih izrazio svoje interesovanje za poziciju vozača u firmi Argo trans ekspres, kako je oglašeno na sajtu firme. Molim vas da pogledate CV i propratno pismo koji se nalaze u prilogu.

Radujem se prilici da doprinesem Vašem timu i iskoristim svoje veštine u transportu robe. Štaviše, sa zadovoljstvom delim sa Vama da sam nedavno dobio sertifikat „Ekspert u vožnji teških tereta" od strane Udruženje Drumskih Profesionalaca (UDP), pokazujući svoju posvećenost u ovoj oblasti.

Hvala Vam što razmatrate moju prijavu. Dostupan sam za intervju u Vašem najranijem terminu i možete kontaktirati sa mnom na +00 1234 5678 ili putem imejla na [email protected].

Lep pozdrav,

Dragan Popović

5. Sačuvajte dokumenta u Word ili PDF formatu

Kada čuvate svoj CV i propratno pismo, uverite se da su u profesionalnom formatu, poput Word ili PDF. Ovi formati su univerzalno kompatibilni i održavaju formatiranje na različitim uređajima i platformama. Obratite pažnju na nazive datoteka i potrudite se da budu opisni i sadrže Vaše ime i naziv radnog mesta. Čuvanjem dokumenata u pravilnom formatu i pravilnim imenovanjem, pokazujete pažnju za detalje i profesionalnost, što se može pozitivno odraziti na Vašu prijavu.

Primeri naziva datoteka koje možete uključiti u Vaš imejl:

  • sofija-milic-propratno-pismo-profesorka-matematike.doc
  • dragan-popovic-CV-vozač-kamiona.pdf

Primeri naziva datoteka koje treba izbegavati u imejlu:

  • mojcv.docx
  • cv_verzija1-final.pdf

6. Priložite svoj CV i propratno pismo

Pre slanja imejla, uverite se da ste priložili ispravne datoteke. Dva puta proverite da li su oba dokumenta imenovana i formatirana na pravi način. Dobra praksa je da prvo priložite CV, a zatim propratno pismo. Razmotrite uključivanje kratke beleške u telu imejla, poput 'vidite priložene dokumente ispod' ili 'molim Vas da pogledate priloženi CV', kako biste obavestili menadžera za zapošljavanje da se dokumenti nalaze u prilogu. Na taj način osiguravate da osoba koja procenjuje Vašu prijavu tačno zna šta može očekivati kada otvori Vaš imejl i priloge.

Pre nego što kliknete na dugme 'Pošalji', uverite se da je Vaš CV ažuriran i prilagođen poslu za koji konkurišete.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

7. Proverite imejl

Pažljivo proverite kako imejl tako i CV da biste eliminisali sve gramatičke ili pravopisne greške. Takođe, pošaljite probni imejl sebi ili prijatelju za konačni pregled pre nego što pritisnete dugme 'Pošalji'. Pažljivo proveren imejl pokazuje pažnju za detalje i pozitivno se odražava na Vaše komunikacione veštine, što je od suštinskog značaja u svakom profesionalnom okruženju.

8. Koristite profesionalnu imejl adresu

Važno je poslati imejl koristeći profesionalnu imejl-adresu. Ovaj aspekt je često zanemaren od strane osoba koje traže posao. Međutim, to je neretko prvi utisak koji ostavljate na potencijalne poslodavce, pa se uverite da je imejl-adresa kratka i jednostavna. Predlažemo upotrebu jednostavnog formata poput '[email protected]'. Izbegavajte nadimke, sleng, brojeve ili bilo koji drugi jezik koji bi mogao učiniti Vaš dokument neprofesionalnim.

Primeri prikladnih imejl-adresa:

Primeri neprikladnih imejl-adresa:

Ključne preporuke

Ukratko, kreiranje profesionalnog imejla je ključno za uspeh na današnjem konkurentnom tržištu rada. Slanje imejla određenom menadžeru za zapošljavanje može povećati Vaše šanse da budete primećeni. Slanje direktnih aplikacija putem platformi kao što je LinkedIn možda nije toliko efektno. Ukoliko budete pratili naše savete i primere koji se nalaze iznad, osiguraćete da Vaša prijava dobije priznanje koje zaslužuje!

  • Koristite kratke teme imejla.
  • Sažeto se predstavite i navedite poziciju.
  • Istaknite relevantne veštine i postignuća.
  • Priložite svoj CV i prateće propratno pismo u profesionalnom formatu.
  • Dodajte potpis na kraju imejla.
  • Pažljivo proverite tekst imejla da biste uklonili sve greške.

keytakeaways

Sledeći koraci?

Ako tražite novi posao, pogledajte naš alat za izradu CV-a i raznovrsne primere CV-eva prilagođene svim karijerama kako biste imali od čega da počnete. Povežite se sa našom uslugom pisanja CV-a kako biste dobili profesionalne savete o karijeri i pomoć u rešavanju svih nesuglasica. Na kraju, unapredite svoju prijavu uz prateće propratno pismo kako biste se istakli u odnosu na druge kandidate.

Često postavljana pitanja i odgovori

Koliko treba da bude dugačak moj imejl prilikom slanja CV-a?

Treba da težite ka dva do tri pasusa kako biste se predstavili, istakli svoje glavne kvalifikacije ili postignuća, i ponovili svoje interesovanje za poziciju. Ključ je da bude kratko i jasno.

Šta da radim ako ne dobijem odgovor na imejl?

Ako niste dobili odgovor od regrutera ili menadžera za zapošljavanje dve nedelje nakon slanja prijave, prikladno je da im se obratite. Pošaljite ljubazan podsetnik imejlom ponavljajući svoj entuzijazam za ulogu i zatražite da Vas izveste o toku prijave.

Kako biste rekli "molim vas da pogledate priloženi CV"?

Razumemo zabrinutost prilikom slanja CV-a putem imejla - to je poslednji i ključni korak u procesu prijave. Umesto da se zadržavate na tačnoj formulaciji "molim Vas da pogledate priloženi CV", predlažemo da se fokusirate na izradu profesionalnog CV-a i propratnog pisma koji ističu Vaše sposobnosti i entuzijazam za ulogu. Međutim, ako tražite alternative, evo nekoliko sugestija:

  • Prilažem svoj CV radi pregleda.
  • U prilogu se nalazi moj CV, koji pruža više detalja o mojim kvalifikacijam.
  • U prilogu je moj CV, te Vas molim da ga razmotrite.
  • Molim Vas da u prilogu potražite moj CV.

Da li treba da pošaljem svoj CV kao Word ili PDF dokument?

Oba formata, Word i PDF, jesu prihvatljiva. Ipak, mnogi regruteri više vole PDF format zbog boljeg formatiranja i kompatibilnosti na različitim platformama, operativnim sistemima i uređajima.

Da li je neophodno uključiti propratno pismo uz imejl sa CV-om?

Iako uključivanje propratnog pisma uz imejl sa CV-em nije obavezno, može Vašu prijavu izdvojiti od ostalih. Za razliku od CV-a, propratno pismo pruža lični pečat, izlažući Vaše razloge za prijavu i motivaciju da se istaknete u datoj ulozi. Preporučujemo da ga uključite osim ako nije drugačije navedeno u oglasu za posao.

Kako da pošaljem svoj CV putem imejla sa svog telefona?

Otvorite svoju aplikaciju za e-poštu (kao što su Apple Mail, Gmail ili Outlook), sastavite novu poruku, priložite svoj CV i propratno pismo i pratite uputstva iz našeg članka iznad. Obavezno koristite ispravno ime datoteke i format pre slanja svoje prijave.

Kreirajte svoj profesionalni CV sada

Da li postoji pravo vreme za slanje CV-a?

Preporučujemo slanje imejla tokom radnih dana, po mogućstvu između 6 i 10 sati ujutro, kako biste povećali šanse da bude primećen kada primalac prvi put bude proveravao svoje prijemno sanduče. Ciljajte da ga pošaljete rano u nedelji, izbegavajući petak i vikend. Na kraju, slanje CV-a kasno uveče ili vikendom je loša praksa koja može rezultirati ignorisanjem Vašeg imejla.

Povezani članci

Više od 112 872 korisnika već je napravilo svoj CV

Sa CV maker-om, možete brzo i lako da napravite prepoznatljiv i profesionalan CV u roku od 15 minuta.

Napravite svoj CV

Verovatnoća da ćete dobiti posao biće 65% veća